Khasiat Halba Dan Cara Nak Amalkan

Apakah Khasiat Halba?

Halba merupakan herba yang mempunyai rasa yang pahit sekiranya dimakan secara mentah. Namun, sekiranya ditambah di dalam masakan, ia boleh memberi rasa dan bau yang enak bagi masakan tersebut. Banyak rupanya khasiat halba yang ramai belum tahu. Harini Kak Zura akan kongsikan apa itu khasiat halba untuk kita semua especially untuk wanita..

 

Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas? Rasulullah saw bersabda

 

Sila baca dan sebarkan. Tak perlulah berbelanja lebih sedangkan ubat yang murah, berkesan dan mudah digunakan boleh didapati dengan mudah di kedai mamak sahaja. Lepas ni kita mesti ada stok a least 1 kilo halba kt rumah…

 

Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas Rasulullah saw bersabda
 (Books of Sufi Healing m.s.58)

 

Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yang sedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib. Al Harith Ibn Qaldah datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makan Halba dan Korma Ajwa’. Dengan izin Allah Saad pun sembuh dari sakitnya.

Gunakanlah Halba sebagai ubatRasulullah saw kemudiannya bersabda
 (Qamus Al-Tibb ? Ahad Qodamah-Mesir)

 

Kegunaan Dan Khasiat Halba

1. Diminum sebagai teh untuk
– Melancarkan haid
– Menghilangkan kembung,sebu dan senak
– Pencuci perut
– Menguatkan jantung
– Menghilangkan lender tekak
– Melegakan sakit kepala/ migraine
– Membuang angin
– Menyembuhkan buasir
– Senggugut
– Merangsang rahim
– Kegemukan
– Kurang berat badan
– Mengawal kencing manis
– Radang kulit dan Bisul

2. Teh Halba + Madu
– Kurangkan ketagihan rokok dan dadah
– Anemia

3. Untuk anak2 yang baligh
– kecergasan
– kekuatan badan
– Tumbesaran

4. Untuk ibu menyusu
– Banyakkan air susu

5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan nafsu lelaki dan wanita.

Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno tabib China untuk rawatan mati pucuk. Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan oleh Al-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.

Di Terengganu halba adalah salah satu ramuan dalam adunan nasi dagang.

 

 

MANA NAK DAPAT Halba

Halba boleh dibeli di kedai mamak atau dah di pek secara komersil dipasaraya.

Juga dikenali sebagai Kelabet. Halba berfungsi mengubah rasa makanan utama seperti kari dan sayur. Digunakan juga untuk membuat kuih. Dikenali sebagai;
Cina: Hu Lu Ba

Inggeris : Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.)

Tamil : Vendayam

Boleh digunakan untuk masak asam pedas cara org Melaka. Juga utk stamina, kecergasan dan utk menstabilkan gula dlm darah, sesiapa yg ada masalah diabetis boleh juga cara ni.

 

Cara Minum Halba

Goreng halba tanpa minyak – jangan pulak sampai hangus. Masukkan dalam bekas. Campurkan air panas, biarkan sehingga suam-suam kuku dan bolehlah diminum . Jika diamalkan selalu, Insya-allah dpt membantu. (Drpd minum Coke yang takde khasiat)

sharing is caring…

Leave a Reply