5 Menu Diet Vegetarian Terbaik

Kak Zura ada juga pembaca blog yang nak berdiet, tapi dia mengamalkan diet vegetarian. Tak tahu nak makan apa katanya… so, Kak Zura pun cubalah cari idea untuk kongsikan dengan you alls semua menu diet vegetarian..

 

Bagaimana Diet Vegetarian?

Adakah anda vegetarian dan sering sukar untuk mencari tempat yang sesuai untuk dimakan? Mengapa tidak cuba untuk memasak untuk diri sendiri? Tanpa bahan-bahan haiwan, kita masih boleh membuat pelbagai resipi lazat dengan menggunakan ramuan sayur-sayuran, benar-benar. Walaupun dengan pelbagai jenis sayur-sayuran yang terdapat di pasaran, pelbagai resipi yang ada akan lebih banyak. Jadi, anda tidak perlu bimbang tentang menu makanan anda-itu sahaja.

Bagi anda yang bukan vegetarian juga wajib mencuba senarai resipi vegetarian berikut. Banyak perkara positif yang datang dari diet vegetarian, termasuk mengurangkan risiko penyakit, menurunkan berat badan, dan pada masa yang sama mesra alam. Masakan vegetarian tidak kurang lazat daripada masakan lain secara umum. Dengan ramuan sayur-sayuran / dedaunan, ubi keledek, kacang, pelbagai jenis cendawan, rempah-rempah dan herba sayur-sayuran kita boleh memupuk masakan yang sihat, lazat dan menarik.

Diet Vegetarian

Menu Diet Vegetarian

Berikut adalah 5 menu diet vegetarian terbaik, sila baca dan terapkan:

1. Sayuran Hijau
Ia adalah gudang vitamin, mineral, fitonutrien, dan antioksidan, protein dan serat. Sayuran hijau seperti brokoli, bayam,
pasli, kale dan lain-lain mengandungi kurang kalori dan mengurangkan kandungan lemak dalam tubuh kita.

2. Kacang dan Benih
Kacang adalah sumber serat, protein, vitamin, mineral Kaya dengan asid lemak, tetapi lemak yang sihat. Kacang dan biji seperti biji rami, biji wijen, badam, kacang, kacang, biji bunga matahari, biji labu tidak hanya menjaga jantung kita sihat dan mengurangkan kolesterol, tetapi juga memperkuat fungsi tulang dan otak. Kacang dan biji juga mengandungi sejumlah asid lemak omega-3.

3. Susu Susu
Sumber makanan kaya protein seperti ikan dan ayam menjadi terobosan dalam diet vegan ini. Oleh itu, kita mesti memasukkan lebih banyak produk tenusu dari soya dan kacang dalam diet vegetarian kerana ia mengandungi beberapa protein dan nutrien dan serat lain untuk membantu proses lemak tubuh kita.

Produk yang diperbuat daripada kacang soya seperti tauhu atau kacang panggang, kacang, kacang tanah, kacang hitam, dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme tubuh, mengurangkan selera makan dan membantu menurunkan berat badan.

4. Sereal dan Gandum
Termasuk roti Brown Rice, Oats, bubur dan roti Barley dalam diet vegan ini. Sumber makanan ini mempunyai banyak nilai pemakanan. Mereka adalah sumber besi dan zink dan menyediakan tenaga untuk badan kita.

5. Buah
Ya, sudah tentu kita tidak boleh mengabaikan buah-buahan. Buah adalah sebahagian daripada jenis diet ini. Buah mengandungi kurang kalori, tetapi kaya dengan serat, vitamin, mineral, antioksidan dan nutrien lain,

Buah bukan sahaja meningkatkan metabolisme tetapi juga mengurangkan tahap tekanan darah, tahap kolesterol dan menjadikan jantung kita sihat. Untuk mengurangkan berat badan, sentiasa pilih buah-buahan dengan kandungan air yang tinggi seperti tembikai, tembikai, epal, betik, dan beri.

 

Pendapat Kak Zura, Sebenarnya diet vegetarian ni lagi bagus pasal badan kita kurang berasid bila lebih banyak makan sayur dan buah-buahan.. Try dulu ya apa you all rasa.. kalau artikel ni menarik, boleh kongsi dengan rakan-rakan..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.