Betul Ke Kencing Manis Boleh Sebabkan Mata Buta?

​Salam sejahtera buat pembaca blog Kak Zura.. hari ni Kak Zura nak cerita satu tajuk yang cukup menarik. Ini kerana Kak Zura terima berita yang sangat sedih bila pakcik Kak Zura hilang penglihatannya akibat dari mengidap kencing manis yang teruk.. Sedih sangat-sangat kerana bila dah tak dapat melihat, macam mana nak kerja.. nak sara keluarga.. betul?? 

Benarkah kencing manis punca buta?

Benar. Ia penyebab utama kebutaan di negara ini. Kencing manis adalah penyebab kebutaan di kalangan pesakit berumur antara 20 hingga 70 tahun.

Kencing manis boleh mengakibatkan kebutaan dengan merosakkan salur darah dalam retina (saraf di belakang mata). Kemungkinan menjadi buta akibat kencing manis adalah 25 kali lebih tinggi berbanding individu sihat. Penyelidikan menunjukkan selepas lima tahun, hampir 50 peratus pesakit kencing manis mempunyai masalah retinopati diabetis.

Pesakit kencing manis yang mengalami masalah penglihatan dinasihatkan segera menjalani pemeriksaan kesihatan. Ini kerana apabila ada kerosakan mata, mereka juga berkemungkinan menghadapi masalah kerosakan saraf. Pada masa sama, mereka perlu jalani ujian air kencing bagi mengesan kehadiran protein yang menunjukkan ada masalah buah pinggang.
Apa tindakan yang perlu untuk mengelak hilang penglihatan?

Kawal paras gula dalam darah supaya sentiasa dalam lingkungan 6 mmol/liter (ketika berpuasa) dan tidak melebihi 7.5 mmol/liter selepas makan.
Bagaimana hendak mengawal paras gula dalam darah?

Terapkan pemakanan yang seimbang dan bernutrisi tinggi disamping mengamalkan minuman teh herba GC TEA yang telah terbukti mampu mengawal paras gula dalamm darah dan seterusnya mampu mencegah kebutaan mata.

Dapatkan info penuh bagaimana cara menstabilkan bacaan gula darah dari perunding Kak Zura hari ini.

Boleh whatsapp ke 0122777396 untuk rundingan percuma. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.