Mek Jue’s Beef Cheese Nachos

beef-cheese-hazura-hashim-bani

Beef Cheese Nachos

Bahan-bahan:
1 keping daging burger
Bawang putih
Bawang besar
1/3 tsp serbuk jintan manis
1/3 tsp serbuk cili
Cili hijau capcicum
Tomato puree
Oregano leaves
Basil leaves
Cheddar cheese
Mozarella cheese
Nachos
 
Cara membuatnya:
1. Tumis bawang putih dengan sedikit butter. Masukkan serbuk jintan manis dan serbuk cili.
2. Kemudian masukkan daging cincang serta bawang besar dan cili hijau (green pepper)
3. Bila dah sedikit garing masukkan tomato puree, oregano leaves dan basil leaves. Dah masak biarkan lauk ni sejuk dulu.
4. Bila dah sejuk letakkan lauk tersebut dalam mangkuk. Lepastu lapiskan dengan cheese, kemudian nachos dan selang seli je dengan lauk, nachos dan akhir sekali cheese.
5. Bakar dengan suhu 160’c sehingga cheese tu agak lembik dan sedikit garing (15 minit)
beef-cheese-nachos
jues-beef-cheese
Resepi ni Kak Zura buat khas untuk anak lelaki yang suka sangat makan. Kalau pergi kat restoren western tu mahalnyaaa jangan cerita laaaa.. baiklaaa kita buat sendiri kat rumah.. lebih fresh dan jimat belanja.. nak makan banyak pun takpe..
.
Selamat mencuba.. 🙂
.
Sudilah kiranya anda LIKE dan SHARE resepi ni dengan kawan-kawan.. biar suami dan anak-anak semakin sayang dengan air tangan kita..
.
Jommm Masak-masak..
  • Add Your Comment