Popia Inti Seaweed

popia seaweed

Crunchy Seaweed Popiah

Bahan2:
Kulit Popia
Carrot
Timun
Seaweed
Telur
Mayonis
Sedikit tepung gandum+air ( utk dijdkn gam pelekat popia

Cara2.
1. Sediakan bahan2 utk intinya.
Sagat carrot pjg2 halus,ketepikan. sagat timun,gune bhgn yg keras je ok.yg lembik tgh xpakai.boleh jg pakai timun jepun lg sedap crunchy.tp kalau nk buat byk,timun biase tu pun ok je.murah sikit kn 🙂 sagat memanjang halus jugak.mksdnye,potong dua timun tu, dan sagat blah tepinye.ketepikan.

2. Sediakan telur. pecahkn telur,ltk susu sikit,garam sikit.buat mcm buat scramble eggs tu. taknak ltk susu pun takpe.kalau ltk lemak sikit 🙂

3. Dah siap semua bahan boleh start gulung popia.

4. Lapisan dia > Kulit popia > Seaweed > Carrot > Timun > Telur > Mayonis(mayonis sy mskkn dlm plastik n potong sikit lubang halus supaya dpt pipe kn mayonis tu.senang sikit ).kalau xde mayonis pun ok je
*** ltk agak2 boleh roll je nye jgn byk sgt or kurg.. lipat mcm biasa. last skali sapu bancuhan tpg gandum+air sbg gam kat kulit popia kt hujung tu.supaya lekat xterbukak.bancuh tpg gandum n air tu jgn cair tau.agak2 mcm gam kanji tu ok

5. Dah siap boleh la gorg. Nk buat frozen pun boleh.Boleh hidang mkn cicah sos cili thai.

Selamat Mencuba!

  • Add Your Comment