Jenis-jenis Brush Makeup Yang Anda Wajib Ada

Seronok sebenarnya belajar makeup.. semalam Kak Zura dapat peluang belajar makeup dengan profesional makeup artis Kak Anis.. best sangat-sangat.. Kita semua tahu, jurusolek professional memang kena pakai set berus solekan atau brush makeup lengkap.. Bukan memang tapi wajib ok!!.. Tak leh guna jari untuk calit-calit makeup tu..

Untuk yang bukan artis macam kita-kita ni pun elok juga guna berus makeup. Berus make up ni banyak kepentingannya supaya solekan kat muka kita ini nampak lebih sempurna dan lebih cantik berseri gitu.. cubalaaa..

Di bawah ni, jenis-jenis berus makeup yang anda perlu ada dalam beg makeup..

Jenis Brush Makeup atau Berus Solekan

JENIS-JENIS BERUS MAKE-UP

1. BERUS FOUNDATION

Berus jenis ini biasanya digunakan untuk membedakkan muka anda dikeseluruhan muka. Berusnya yang rata memberikan kemudahan untuk meratakan bedak. Terdapat dua jenis berus dalam kategori ini, satu berus runcing dan lagi satu berus yang membulat.

Berus Runcing – sangat sesuai untuk memadukan foundation berbentuk krim

Berus membulat sesuai untuk foundation jenis serbuk.

berus-foundation

2. BERUS STIPPLING

Dikenali juga sebagai duo-fibre, ia lazimnya digunakan untuk foundation berbentuk cecair. Bentuknya yang leper memberi efek seperti ‘airbrushed’.

berus-stippling

3. BERUS CONCEALER

Berus ini sebenarnya adalah versi lain yang bertujuan untuk memberi penutupan penuh pada rona merah pada muka dan menyamai warna pada kulit wajah. Berus ini boleh digunakan untuk memakai pembayang mata.

berus-concealer

4. BERUS BLUSH

Secara amnya, berus blush ini adalah berbentuk bulat, gebu dan penuh. Bentuknya ini memudahkan untuk mengambil warna dan meyebarkan warna pada wajah dengan cantik. Berus jenis ini juga boleh digunakan untuk bedar, bronzer dan juga highlighter.

berus-blush

 

5. BERUS CONTOUR

Berus yang menyerong membenarkan ia mencapai dimensi lain pada raut wajah anda. ia juga mampu mencapai sehingga ke tulang muka anda.

berus-contour

6. BERUS EYESHADOW

Berus ini penting untuk mewarnai mata anda. Bulu berus yang kecil,runcing dapat mewarnai soket mata dan ia juga mampu untuk menyelahkan tulang pipi anda.

berus-eyeshadow

7. BERUS KENING

Bulu berus yang keras dan tidak rata, dapat membantu untuk membentuk garisan apabila anda mewarnai kening anda.

berus-kening

 

Nanti Kak Zura akan cerita detail lagi pasal setiap berus solekan atau brush makeup ini untuk anda lebih memahaminya.. tunggu artikel selanjutnya ya.. 🙂

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.