Jenis-jenis Hormon Buat Gemuk

Berikut antara jenis hormon yang mempengaruhi kenaikkan berat badan seseorang :-

Testosteron

  • Didalam tubuh seorang wanita memang terdapat hormon Testosteron, tapi apabila kadar hormon ini mengalami peningkatan, ianya akan menyebabkan wanita tersebut mengalami sindrom PCOS ( polycystic ovarian syndrome ). Dan apabila masalah PCOS ini berlaku, berat badan akan naik secara mendadak dan menyebabkan berat otot yang berlebihan. Ini membuktikan ketidakseimbangan Hormon Testosteron juga menjadi penyebab kepada masalah kegemukkan di kalangan kaum wanita.
 

Hormon Tiroid

  • Hormon tiroid memegang peranan penting dalam metabolisme yang membakar lemak dan menyalurkan tenaga ke seluruh tubuh. Dan apabila kadar hormon tiroid menurun, dia boleh membawa kepada risiko berat badan berlebihan
 
Estrogen dan Progesteron
  • Hormon ini terdapat dalam badan kaum wanita dan dihasilkan oleh ovari. Hormon estrogen dalam kadar tinggi terdapat dalam darah wanita, dan dapat membantu penguraian timbunan lemak. Selain itu, estrogen juga meningkatkan metabolisme, dan menjaga mood.. Kadar estrogen akan menurun ketika kaum wanita mulai mendekati masa menopause atau jika mengalami masalah hormon.
  • Ini boleh menyebabkan kenaikkan berat badan secara mendadak di terutama di bahagian perut. Badan juga akan nampak seperti membengkak akibat dari masalah ini. Masalah ini selalunya mengganggu kaum wanita yang Menopause.
 

Hormon Kortisol

  • Hormon kortisol ini lebih dikenali dengan istilah hormon stres. Ketika seorang wanita mengalami masalah stress yang teruk, kadar hormon kortisol dalam badan akan meningkat dan akan membuatkan seseorang itu mempunyai nafsu makan yang luar biasa. Ini menyebabkan berat badan makin meningkat tanpa kita sedari.

Hormon insulin

  • Hormon insulin adalah hormon yang sangat penting dalam mengawal kadar gula dalam tubuh badan. Jika hormon insulin meningkat ia bukan sahaja boleh menyebakan masalah diabetis malah ia menyebabkan berat badan naik mendadak. Ini kerana selain mengawal kadar gula dalam darah, ianya juga membantu mengawal lemak dan karbohidrat dalam badan.

 

So kesimpulannya, masalah ketidakseimbangan hormon dalam badan seorang wanita memang mempengaruhi masalah kenaikkan berat badan. Bagaimana nak atasinya?? tunggu artikel seterusnya ya.. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.