Bagaimana Buah Nanas Boleh Bantu Turunkan Berat Badan?

Siapa yang tak kenal buah yang satu ini. Buah tropika dengan rasa agak masam dan manis ini memang banyak disukai masyarakat. Buah nanas ternyata juga mengandungi banyak sekali vitamin dan juga mineral yang sangat baik untuk kesihatan tubuh. Selain itu kandungan serat dalam buah nanas ternyata boleh membantu melancarkan program diet anda. Nanas sebagai buah diet sangat berkesan kerana dapat menurunkan berat badan dengan melancarkan sistem pencernaan tubuh sehingga semua kotoran dalam tubuh dapat dibuang.

Diwartakan oleh livestrong.com, nanas ternyata boleh anda pengambilan dalam diet 3 hari yang akan membantu melunturkan lemak dalam tubuh. Diet nanas ini pada mulanya dijumpai oleh Joann Metzger yang kini juga mengembangkan suplemen diet dari nanas. Metzger mendedahkan bahawa ia boleh menurunkan berat badan sehingga 20 kg dalam jangka masa 6 minggu dengan program diet nanas ini.

diet buah nanas

Diet Buah Nanas

Diet nanas tiga hari ini adalah perpaduan dari diet nanas dan juga ikan tuna. Anda harus mengambil ikan tuna untuk mengisi keperluan protein dalam tubuh. Pada hari pertama anda harus mengambil satu buah nanas segar sepanjang hari dan juga air. Pada hari kedua selain nanas dan juga air anda dikehendaki mengambil dua tin ikan tuna yang dimakan 2 kali sehari. Pada hari ketiga anda dikehendaki mengulang kitaran diet di hari pertama.

Diet ini tidak disarankan bagi yang mempunyai gangguan pencernaan. Malangnya, diet ini juga termasuk salah satu diet yang sedikit sukar diikuti kerana banyak yang alergi terhadap nanas. Asid yang dikandung nanas kadang-kadang boleh menyebabkan luka pada mulut dan juga lidah. Ikan tuna sendiri mengandungi kepekatan merkuri yang tinggi yang kadang boleh menyebabkan sakit kepala. Diet ini juga jika tak dilakukan secara teratur boleh membuat berat badan yang sudah turun kembali naik.

Sementara itu health101.com menghadirkan menu yang berbeza untuk diet nanas ini. Tidak dengan tuna, diet yang satu ini justru menggunakan ayam sebagai pengambilan protein.

 

Ini plan meal 5 hari yang juga boleh anda cuba.

Sarapan: 2-3 potong nanas, yogurt rendah lemak, dan oatmeal.
Snack: segelas jus nanas, 1 potong roti gandum panggang, 1 butir telur rebus
Makan Siang: sup sayur, ayam atau ikan bakar.
Snack: segelas jus nanas, yogurt nanas rendah lemak atau yogurt rendah lemak dengan cincangan buah nanas.
Makan Malam: salad ayam dan nanas.

Untuk hasil terbaik disarankan untuk sentiasa mengambil buah nanas segar dan bukan yang dalam tin. Selamat mencuba ya!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.