Kenali 6 Jenis Minyak Zaitun

Sebelum kita membahas manfaat dan jenis-jenis minyak zaitun, ada baiknya kita berkenalan dengan beberapa istilah yang biasa digunakan dalam proses pembuatannya, iaitu:

Virgin, maksudnya belum melalui proses kimia.

Refined, maksudnya minyak tersebut sudah melalui proses kimia.

Pomace, maksudnya minyak sudah diekstrak dengan pelarut dan suhu tinggi (panas).

 

jenis minyak zaitun

 

Kenali 6 Jenis Minyak Zaitun (Olive Oil)

Berikut adalah ulasan mengenai 6 jenis minyak zaitun:

1. Extra Virgin Olive Oil. Minyak ekstra virgin oil berasal dari hasil perahan pertama buah zaitun. Minyak zaitun ekstra virgin mengandung jumlah nutrisi dan vitamin yang tinggi, tidak ada bahan kimia tambahan, jernih, lembut, bertekstur, rasanya unggul, dan sukatan asamnya (keasidan) kurang dari 1%. Minyak ini sangat berharga kerana kesempurnaan dan keseimbangan antara rasa, aroma, warna, dan sukatan keasamannya. Boleh digunakan untuk salad dressing, dicelupkan pada roti secara langsung atau diminum terus (1 sudu). Minyak zaitun jenis ni sangat sesuai untuk bantu turunkan berat badan. 

2. Virgin Olive Oil. Minyak ini diperoleh dari hasil produksi dan pengolahan tahap kedua buah zaitun, memiliki tingkat keasaman yang kurang dari 2%, rasanya bagus. Minyak ini juga boleh digunakan untuk memasak, salad dressing, dan lainnya.

3. Pure Olive Oil. Minyak ini merupakan campuran dari refined olive oil dan virgin olive oil, mengandungi kandungan nutrisinya lebih rendah, harganya pun lebih murah. Tidak sesuai bila digunakan untuk salad dressing, tapi lebih sesuai jika digunakan untuk memasak dengan suhu tinggi.

4. Fino Olive Oil. Minyak jenis ini merupakan hasil campuran extra virgin dan virgin.

5. Pomace Olive Oil. Minyak jenis ini merupakan grade paling rendah dari minyak zaitun. Dihasilkan dari minyak yang tersisa di pomace zaitun. Dicampur dengan berbagai variasi jumlah virgin oil supaya boleh diterima oleh pengguna. Biasanya digunakan untuk memasak dengan suhu tinggi.

6. Lite/Extra Lite Olive Oil. Lite olive oil hanya mengandungi sejumlah kecil virgin oil. Rasa dari minyak ini ringan dan warnanya pun cerah. Jumlah kalori dan lemak yang terkandung sama dengan semua minyak zaitun. Kualiti dari minyak zaitun jenis lite olive oil ini rendah.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.